Home / Wat is HSP?

Wat is HSP?

Voel je je vaak overprikkeld? Merk je dat prikkels heftig bij je binnenkomen? Er is dan een mogelijkheid dat je hsp bent. Dit is een term die de laatste jaren meer erkenning heeft gekregen. Maar wat is hsp? Hoe herken je het? En is het niet gewoon weer een label wat we ons zelf kunnen opplakken? 

Waar staat hsp voor? 

De afkorting voor hoogsensitiviteit is, hsp, dit staat voor High Sensitive Person. Belangrijk is dat je hoogsensitief niet verwart met hooggevoeligheid. Hoogsensitief en hooggevoeligheid worden namelijk vaak verward met elkaar of juist als dezelfde betekenis gezien. Toch is er duidelijk een verschil. Hoogsensitief is namelijk een karaktereigenschap. Hier word je mee geboren en is hoe je bent in het leven. Hooggevoeligheid kan iedereen ervaren, bijvoorbeeld wanneer je slaap te kort hebt. Hierdoor ben je gevoeliger voor prikkels waardoor je ook sneller geïrriteerd kan raken. Ieder hoogsensitief persoon is dus hooggevoelig, maar niet elk hooggevoelig persoon is hoogsensitief. 

Webinar ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’

Wil je ook positief leven door je hoogsensitiviteit te gebruiken vanuit je diepste wezen? Bekijk dan de video over ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’. In deze video leer je meer over hsp, de eigenschappen én de wijze waarop je hier optimaal gebruik van kunt maken voor een positief, gezond en gelukkig leven. Vanuit je eigen kracht!

Wat zijn de hsp symptomen?

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap die 20% van de bevolking heeft. Iemand die hoogsensitief is, is gevoeliger voor prikkels en indrukken waardoor vermoeidheid snel op de loer ligt.  Andere symptomen die voorkomen bij veel hsp’ers zijn: 

  • Als hsp’er merk je sneller details op dan anderen mensen  
  • Als het plaatje niet compleet is, blijven ze onrustig en stellen ze vragen om dit compleet te maken 
  • Je denkt vanuit het grote geheel. Dit kan ervoor zorgen dat je erg snel in hun hoofd zit 
  • Ook denk je out of the box. Hierdoor kan je erg oplossingsgericht zijn 
  • Je hebt sneller last van stemmingswisselingen, depressie of burn-out 
  • Je kan het gevoel hebben dat je geen grip of controle hebt over je gevoeligheid 

Hsp coach of therapeut

Hsp kan voelen als een beperking. Als je weet hoe je ermee om moet gaan, ga je de bijzondere mogelijkheden ervan ontdekken. Een coach of therapeut kan je helpen met verschillende thema’s.

Waar je als hsp tegenaan loopt:

  • Meer verdieping in je leven, de rem eraf halen
  • Beter inzicht in jezelf en je mogelijkheden
  • Meer energie, plezier
  • Een sterker gevoel van richting
  • Meer op één lijn zitten met gevoel en verstand
  • Eruit halen wat er echt in zit
  • Niet meer in een kring ronddraaien
  • Van een kruispunt afkomen
  • Terugkerende patronen doorbreken

Misverstanden rond hsp

We komen uit een wereld die alleen maar doorging en waar weinigr ruimte was voor emoties. Hierdoor werden mensen met hoogsensitiviteit weinig begrepen en als ‘raar’ gezien. Ook werd hsp vaak gezien als een zwakte. Zo zou je niet normaal kunnen meedraaien in de maatschappij.  Denk bijvoorbeeld aan een 40-uurige werkweek. Hoewel niet alle hsp’ers hierom staan te springen, zijn er ook hsp’ers die hun gave goed onder de knie hebben weten te krijgen en nu met plezier 40 uur in de week draaien. Hsp is dus niks geks en hoeft je niet dermate te onderscheiden van mensen zonder hsp. Het is echt een hele mooie karaktereigenschap waarmee jij je sterk, zelfverzekerd en in balans kan voelen. Zolang je maar weet hoe je haar kan inzetten. 

Verschillende types hsp

Net zoals ieder mens uniek is, zo is ook iedere hsp’er uniek. Desondanks werd eerst gedacht dat hsp vooral voorkwam bij introverte mensen, terwijl een extravert iemand ook hsp kan zijn. In totaal zijn er tot nu toe 4 verschillende types te onderscheiden: 

1. De introverte rustzoeker 

  • Je bent graag op jezelf. Door alleen te zijn krijg je energie  
  • Activiteiten doe je graag alleen of 1 op 1  
  • Rust, regelmaat en routine zijn erg van belang  
  • Je innerlijke wereld is voor jou belangrijk. Zo sta je stil bij je gedachten, emoties en ideeën 
  • Je neemt de tijd voor dingen en denkt eerst goed na voordat je actie onderneemt  
  • Je kan je snel afsluiten voor contacten met andere mensen  
Wat is hsp

Jouw binnenwereld is fascinerend, maar je kan ook snel overprikkeld raken door je vele gedachten en emoties. Stap daarom zo af en toe uit je eigen innerlijke wereld, dat zal je goed doen! 

2. Extraverte rustzoeker 

  • Je zoekt graag de prikkels op maar hebt ook veel rust, regelmaat en routine nodig 
  • Je bent graag bezig met je innerlijke wereld 
  • Je hebt veel behoefte aan sociaal contact en activiteiten. Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijk een balans kan vinden.  
  • Je voelt moeilijk je grenzen en hebt moeite om te luisteren naar je behoeftes  

Zorgt voor een goede afwisseling tussen activiteiten en me-time, dan kom jij als extraverte rustzoeker meer in balans! 

3. Introverte sensatiezoeker 

  • Jij bent een echte einzelgänger. Je zoekt graag afwisseling in je leven maar niet in de sociale context  
  • Je zoekt nieuwe ervaringen door activiteiten in je eentje te doen. Dit doe je via emotionele belevingen en verkenningen. Denk hierbij aan kunst, zingeving, dromen of door kennis te vergaren over een onderwerp dat jou boeit 
  • Je kan onderprikkeld raken, omdat je geen interesse hebt in een gezamenlijke activiteit. Of juist overprikkeld door de sensatie die je zoekt  

Zorg voor een goede balans en zoek voor uitdaging op persoonlijk vlak. Jezelf ontwikkelen kan een mooie manier zijn. 

4. Extraverte sensatiezoeker 

  • Jij bent altijd druk met allerlei activiteiten, uitdagingen en je sociale leven. Dit vind je allemaal ontzettend leuk  
  • Je hebt in verhouding veel energie. Je kan dus veel doen, maar dit betekent ook dat emoties snel hoog op kunnen lopen 
  • Stoom afblazen is belangrijk voor het reguleren van je emoties. Doe je dit niet dan kan je overprikkeld raken waardoor al je energie opeens op is.  

Ook als extraverte sensatiezoeker geldt de vuistregel: bewaak je energie. Ook jouw energiebron is niet oneindig en je hebt dus hersteltijd nodig. Neem daarom op tijd je rust, sta stil bij waar je behoefte aan hebt, luister goed naar je lichaam en hol jezelf niet voorbij. 

Omgaan met hoogsensitviteit

Hierboven hebben we per hsp type al een kleine tip gegeven over wat je kunt doen om in balans te komen en blijven. Maar er zijn nog meer tools die je als hsp’er hierbij kunnen helpen.  

1. Goed gronden is essentieel voor hsp’s

 Als hsp zit je vaak in je hoofd. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig de tijd neemt om je lichaam weer goed te voelen en te gronden. Dit doe je bijvoorbeeld doormiddel van yoga, meditatie, coaching of Reiki. Maar ook de natuur in gaan of in je tuin werken zijn manieren om jezelf te gronden en om weer terug te komen bij jezelf.  

Energie bewaken met Reiki

Gratis e-book Energie bewaken met Reiki

Wil je weten hoe je kan aarden met Reiki? Lees in het e-book meer over Reiki inzetten om je energie te bewaken.

E-book downloaden

2. Verbind je met jezelf en alles om je heen

 De overtuiging dat je anders bent of misschien wel gek, kan door je hoofd heen spoken als je hsp bent. Dit laat je niet goed genoeg voelen en saboteert de verbinding met jezelf. Om hiervan los te komen, is het belangrijk om aan je zelfbeeld en zelfliefde te werken. Dit kun je doen door een moment van stilte te nemen waarin je je met jezelf, jouw kern, verbind. Mediteren is hier een effectief hulpmiddel voor. In meditatie word je je namelijk beter bewust van alles in en om je heen en zo kun je jezelf stap voor stap, meer en meer volledig omarmen.   

3. Ontwikkel je intuïtie en vertrouwen

Als hsp’er word je geboren met een sterke intuïtie. Intuïtie is helder zien, helder horen, helder weten, helder voelen, helder proeven en helder ruiken. Dit zijn alle standaard zintuigelijke waarnemingselementen, met het verschil dat het intuïtieve aspect eraan is gekoppeld. Met behulp van de intuïtie kun je met deze zintuigen dus nog meer waarnemen. Intuïtie is eigenlijk ook een soort spier en die kan je, net als een lichamelijke spier, trainen. Deze spier is verbonden met jouw ziel, met wie jij in wezen bent. Hoe meer je haar traint, hoe beter jouw intuïtie uiteindelijk stroomt en hoe meer je jouw hsp als kracht kan inzetten. Dit doe je onder andere door de twee bovengenoemde tools in praktijk te brengen. 

4. Gebruik je energetische schild als beschermingsmiddel 

Wat je als hsp ook kan doen is van buiten dingen afleggen. Bijvoorbeeld door een energetisch schild die jou beschermt tegen energieën die jou niet dienen. Ook je grenzen aangeven is hier belangrijk. Als bepaalde energie niet goed voelt van iets of iemand dan heb je het recht om hier ‘nee’ tegen te zeggen. Dit zorgt ook weer voor extra bescherming van en vertrouwen in jezelf. Je mag in je eigen kracht gaan staan. 

Verzamel de juiste tools voor jouw hoogsensitiviteit

Jezelf beter leren kennen, daar gaat het over bij hoogsensitief zijn. Maar soms is het moeilijk te weten waar je moet beginnen. Hierbij kan onze online cursus ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’ je helpen. Ontdek meer over jouw hoogsensiviteit en hoe zich dit uit!